Як зробити шоколад: робимо в домашніх умовах саморобний смачний шоколад своїми руками

Як зробити класичний шоколад до кавовий шоколад. Робимо молочний шоколад з перцем і медом.

Як Ви думаєте, що об’єднує французьку королеву Марію Антуанетту і знаменитого сищика Еркюля Пуаро? Правильно, вони були французами. А ще вони любили шоколад. Це ласощі нам відомо здавна: його у вигляді напою стародавні ацтеки готували. І немає людини, яку б він залишив байдужим.

Тут Вашій увазі представлені кращі покрокові рецепти з фото, як зробити шоколад в домашніх умовах.

Це цікаво!!! До 18 століття шоколад споживався в рідкому вигляді з додаванням спецій.

Чашечка гарячої шоколаду, подана на сніданок, була ознакою респектабельності.

Шоколад класичний

Простий

Шоколад, зварений з використанням какао-порошку, вийде темного кольору і дуже смачний.

Щоб приготувати цей ніжний десерт, краще всього використовувати тільки натуральні компоненти:

  • жирне сільське молоко — ½ Склянки;
  • какао у вигляді порошку — 7 ст. л.;
  • масло — близько 60 м;
  • цукор-пісок — 130 г (за бажанням)

Етапы роботи:

  1. У сотейник влити молоко, підігріти на плиті при середній температурі;
  2. Коли все закипить, покласти масло, засипати какао і цукор;
  3. Акуратно все перемішати, стежити, щоб інгредієнти не підгоріли, потім зняти з конфорки.

В результаті виходить густа шоколадна маса.

  1. Силіконові форми добре змастити маслом;
  2. Залити в них теплу заготівлю, поставити в холод.

Після 4-х годин охолодження частування готово!

Енергетична цінність: 1786 Ккал; білки 52 р., жири 89 р., вуглеводи 198 р.

На 100 р.: 364 Ккал; білки 10 р., жири 18 р., вуглеводи 40 р.

З начинкою

Є дуже легкий рецепт, як зробити шоколад з какао з додаванням різних начинок. Якщо його правильно приготувати, можна сміливо побалувати ним членів своєї сім’ї. Таким стравою не соромно прикрасити навіть святковий стіл.

Для приготування потрібні:

  • терте какао — 100 г;
  • молоко (бажано, сільська) – 100 мл;
  • масло -120 г;
  • цукор-пісок — один стакан;
  • ванілін — 1/2 чайної ложки;
  • волоські горіхи, родзинки, сухофрукти — начинка

Етапы роботи:

  1. В каструльці розігріти молоко на низькій температурі;
  2. Додати ванілін, цукор і прогріти, постійно помішуючи, до повного розчинення інгредієнтів;
  3. В іншому посуді розтопити масло, влити його в молоко;
  4. Всипати какао, потримати на плиті ще 30 хвилин;
  5. Отриману суміш зняти з конфорки, остудити;
  6. Засипати начинку, розмішати, розлити по формах;
  7. Прибрати перед вживанням в морозильник на кілька годин для застигання маси.

Вишукане блюдо готове!

Енергетична цінність: 2285 Ккал; білки 29 р., жири 130 р., вуглеводи 245 р.

На 100 р.: 413 Ккал; білки 5 р., жири 23 р., вуглеводи 44 р.

Цікаво! Моду на вживання шоколаду в Російській Імперії запровадила імператриця Катерина Друга.

Кавовий шоколад

В рецепті нижче представлено, як зробити гарячий шоколад з додаванням кави в домашніх умовах.

Для цього знадобляться:

  • какао терте — 20 р.;
  • жирне натуральне молоко — 250 р.;
  • цукор-пісок — 2 склянки;
  • масло — 250 р.;
  • кава мелена – 1 ч. л.;
  • вода – ¾ склянки;
  • сухофрукти, будь-які горіхи, лимонна шкірка — начинка.

Етапы роботи:

  1. У турку або кухлик з жароміцними стінками влити воду, насипати кави, поставити на піч, чекати до закипання;
  2. Додати дрібно нарізану цедру лимона, прокип’ятити 3 хвилини на маленькій температурі вогню;
  3. Процідити, переливаючи в форму більшого обсягу;
  4. Після закипання кави додати цукор, какао, тушкувати 2 хвилини;
  5. Влити молоко;
  6. Перемішати, зняти з плити, розчинити в отриманій масі масло;
  7. Викласти начинку;
  8. Розлити шоколад у змазані рослинним маслом формочки, помістити в морозильник.

Енергетична цінність: 2297 Ккал; білки 30 р., жири 130 р., вуглеводи 245 р.

На 100 р.: 408 Ккал; білки 5 р., жири 23 р., вуглеводи 44 р.

Шоколад молочний

Молочний шоколад першим у світі отримав Даніель Петер зі Швейцарії в 1875 році, додавши до складу компонентів сухе молоко. Через кілька років він заснував компанію “Нестле”.

В наступному рецепті розповідається, як зробити гарячий молочний шоколад вже в сучасному вигляді.

Необхідний склад:

  • вершки 35% — 100 мл;
  • молоко 4,5% — 100 мл;
  • протерте какао — 6 ст. л.;
  • масло — 40 г;
  • зефір — дві шт.;
  • печиво пісочне — три шт.;
  • борошно — 50 р.;
  • цукор — пісок – за бажанням.

Етапы роботи:

  1. В товстостінну форму одночасно влити молоко, вершки, всипати какао і цукор;
  2. Прогріти все на печі на маленькому вогні до повного розчинення цукру;
  3. Додати масло, всипати борошно, трохи підігріти;
  4. Зефір з печивом перемолоти в середню крихту;
  5. Засипати в остиглу масу;
  6. Викласти готову страву у форми і прибрати в морозилку на кілька годин.

Енергетична цінність: 2111 Ккал; білки 50 г, жири 95 р., вуглеводи 262 р.

На 100 р.: 330 Ккал; білки 8 р., жири 153 р., вуглеводи 41 р.

Цікаво! Назва цього смачного ласощі походить від ацтекського «кокоатль»

Шоколад з перцем

Як саме зробити такий шоколад з какао, було відомо ще в Америці доколумбової епохи. Він прекрасно підійде для тих, хто піклується про стрункості фігури.

Для його приготування в домашніх умовах знадобляться:

  • молоко — 500 мл;
  • червоний перець чилі — 1 шт.;
  • шоколад гіркий — 50 г;
  • мед — 1 ч. л.;
  • кориця, ваніль (ванілін), імбир — 1 ч. л.;
  • сіль — при бажанні.

Етапы роботи:

  1. Видалити з перчика насіння і опустити його в молоко;
  2. Поставити гріти на плиті при середній температурі;
  3. Розтопити шоколад;
  4. Вийняти перець, влити шоколад, мед і покласти інші компоненти;
  5. Зменшити вогонь, томити масу на конфорці до загустіння;
  6. Остиглий шоколад залишити в морозильній камері.

Енергетична цінність: 733 Ккал; білки 21 р., жири 43 р., вуглеводи 64 р.

На 100 р.: 125 Ккал; білки 3 р., жири 7 р., вуглеводи 10 р.

Шоколад медовий

При приготуванні страви за цим рецептом зберігаються найцінніші властивості меду. Це означає, що і частування вийде корисним. Найголовніше, що в процесі готування можна додавати будь-які начинки: родзинки, чорнослив, горіхи, урюк, кокос, вишню та інші.

Склад (в будь-якій кількості): мед, масло какао, ваніль або ванілін; какао у вигляді порошку.

Готувати наступним чином:

  1. У посуді з товстим дном розтопити масло;
  2. Додати какао;
  3. Вимкнути вогонь;
  4. Дати масі охолонути;
  5. Покласти мед;
  6. Ретельно розмішати всі інгредієнти;
  7. Покласти ваніль або ванілін;
  8. Поставити отримане частування в холод для застигання.

Енергетична цінність: 795 Ккал; білки 12 р., жири 58 р., вуглеводи 55 р.

На 100 р.: 125 Ккал; білки 8 р., жири 38 р., вуглеводи 35 р.

Важливо! Не відходьте від плити під час готування, інакше інгредієнти пригорять!

Білий шоколад

Цей десерт не є шоколадом у власному сенсі цього слова, але і у нього є свої прихильники. Зробити його своїми руками будинку дуже просто. Потрібно лише кілька складових:

  • пудра цукрова;
  • молоко сухе;
  • дитяча молочна суміш;
  • цукор ванільний — за бажанням.

Всі сухі компоненти закладаються в кількості 100 грам.

  1. Підігріти на плиті молоко;
  2. Всипати одночасно всі інгредієнти;
  3. Акуратно перемішати;
  4. Ретельно розлити по формах;
  5. Залишити в холодильнику до загусання і застигання маси.

Енергетична цінність: 881 Ккал; білки 26 р., жири 25г., вуглеводи 138 р.

На 100 р.: 22 Ккал; білки 0,6 р., жири 0,6 р., вуглеводи 3,5 р.

Улюблені ласощі готовий!

Сподіваємось, що від частування шоколадом за цими рецептами Ви отримаєте справжнє задоволення!

Фото приклади саморобних виробів з шоколаду