Як Ви думаєте, що об’єднує французьку королеву Марію Антуанетту і знаменитого сищика Еркюля Пуаро? Правильно, вони були французами. А ще вони любили шоколад. Це ласощі нам відомо здавна: його у вигляді напою стародавні ацтеки готували. І немає людини, яку б він залишив байдужим.
Тут Вашій увазі представлені кращі покрокові рецепти з фото, як зробити шоколад в домашніх умовах.
Це цікаво!!! До 18 століття шоколад споживався в рідкому вигляді з додаванням спецій.
Чашечка гарячої шоколаду, подана на сніданок, була ознакою респектабельності.
Шоколад класичний
Простий
Шоколад, зварений з використанням какао-порошку, вийде темного кольору і дуже смачний.
Щоб приготувати цей ніжний десерт, краще всього використовувати тільки натуральні компоненти:
- жирне сільське молоко — ½ Склянки;
- какао у вигляді порошку — 7 ст. л.;
- масло — близько 60 м;
- цукор-пісок — 130 г (за бажанням)
Етапы роботи:
- У сотейник влити молоко, підігріти на плиті при середній температурі;
- Коли все закипить, покласти масло, засипати какао і цукор;
- Акуратно все перемішати, стежити, щоб інгредієнти не підгоріли, потім зняти з конфорки.
В результаті виходить густа шоколадна маса.
- Силіконові форми добре змастити маслом;
- Залити в них теплу заготівлю, поставити в холод.
Після 4-х годин охолодження частування готово!
Енергетична цінність: 1786 Ккал; білки 52 р., жири 89 р., вуглеводи 198 р.
На 100 р.: 364 Ккал; білки 10 р., жири 18 р., вуглеводи 40 р.
З начинкою
Є дуже легкий рецепт, як зробити шоколад з какао з додаванням різних начинок. Якщо його правильно приготувати, можна сміливо побалувати ним членів своєї сім’ї. Таким стравою не соромно прикрасити навіть святковий стіл.
Для приготування потрібні:
- терте какао — 100 г;
- молоко (бажано, сільська) – 100 мл;
- масло -120 г;
- цукор-пісок — один стакан;
- ванілін — 1/2 чайної ложки;
- волоські горіхи, родзинки, сухофрукти — начинка
Етапы роботи:
- В каструльці розігріти молоко на низькій температурі;
- Додати ванілін, цукор і прогріти, постійно помішуючи, до повного розчинення інгредієнтів;
- В іншому посуді розтопити масло, влити його в молоко;
- Всипати какао, потримати на плиті ще 30 хвилин;
- Отриману суміш зняти з конфорки, остудити;
- Засипати начинку, розмішати, розлити по формах;
- Прибрати перед вживанням в морозильник на кілька годин для застигання маси.
Вишукане блюдо готове!
Енергетична цінність: 2285 Ккал; білки 29 р., жири 130 р., вуглеводи 245 р.
На 100 р.: 413 Ккал; білки 5 р., жири 23 р., вуглеводи 44 р.
Цікаво! Моду на вживання шоколаду в Російській Імперії запровадила імператриця Катерина Друга.
Кавовий шоколад
В рецепті нижче представлено, як зробити гарячий шоколад з додаванням кави в домашніх умовах.
Для цього знадобляться:
- какао терте — 20 р.;
- жирне натуральне молоко — 250 р.;
- цукор-пісок — 2 склянки;
- масло — 250 р.;
- кава мелена – 1 ч. л.;
- вода – ¾ склянки;
- сухофрукти, будь-які горіхи, лимонна шкірка — начинка.
Етапы роботи:
- У турку або кухлик з жароміцними стінками влити воду, насипати кави, поставити на піч, чекати до закипання;
- Додати дрібно нарізану цедру лимона, прокип’ятити 3 хвилини на маленькій температурі вогню;
- Процідити, переливаючи в форму більшого обсягу;
- Після закипання кави додати цукор, какао, тушкувати 2 хвилини;
- Влити молоко;
- Перемішати, зняти з плити, розчинити в отриманій масі масло;
- Викласти начинку;
- Розлити шоколад у змазані рослинним маслом формочки, помістити в морозильник.
Енергетична цінність: 2297 Ккал; білки 30 р., жири 130 р., вуглеводи 245 р.
На 100 р.: 408 Ккал; білки 5 р., жири 23 р., вуглеводи 44 р.
Шоколад молочний
Молочний шоколад першим у світі отримав Даніель Петер зі Швейцарії в 1875 році, додавши до складу компонентів сухе молоко. Через кілька років він заснував компанію “Нестле”.
В наступному рецепті розповідається, як зробити гарячий молочний шоколад вже в сучасному вигляді.
Необхідний склад:
- вершки 35% — 100 мл;
- молоко 4,5% — 100 мл;
- протерте какао — 6 ст. л.;
- масло — 40 г;
- зефір — дві шт.;
- печиво пісочне — три шт.;
- борошно — 50 р.;
- цукор — пісок – за бажанням.
Етапы роботи:
- В товстостінну форму одночасно влити молоко, вершки, всипати какао і цукор;
- Прогріти все на печі на маленькому вогні до повного розчинення цукру;
- Додати масло, всипати борошно, трохи підігріти;
- Зефір з печивом перемолоти в середню крихту;
- Засипати в остиглу масу;
- Викласти готову страву у форми і прибрати в морозилку на кілька годин.
Енергетична цінність: 2111 Ккал; білки 50 г, жири 95 р., вуглеводи 262 р.
На 100 р.: 330 Ккал; білки 8 р., жири 153 р., вуглеводи 41 р.
Цікаво! Назва цього смачного ласощі походить від ацтекського «кокоатль»
Шоколад з перцем
Як саме зробити такий шоколад з какао, було відомо ще в Америці доколумбової епохи. Він прекрасно підійде для тих, хто піклується про стрункості фігури.
Для його приготування в домашніх умовах знадобляться:
- молоко — 500 мл;
- червоний перець чилі — 1 шт.;
- шоколад гіркий — 50 г;
- мед — 1 ч. л.;
- кориця, ваніль (ванілін), імбир — 1 ч. л.;
- сіль — при бажанні.
Етапы роботи:
- Видалити з перчика насіння і опустити його в молоко;
- Поставити гріти на плиті при середній температурі;
- Розтопити шоколад;
- Вийняти перець, влити шоколад, мед і покласти інші компоненти;
- Зменшити вогонь, томити масу на конфорці до загустіння;
- Остиглий шоколад залишити в морозильній камері.
Енергетична цінність: 733 Ккал; білки 21 р., жири 43 р., вуглеводи 64 р.
На 100 р.: 125 Ккал; білки 3 р., жири 7 р., вуглеводи 10 р.
Шоколад медовий
При приготуванні страви за цим рецептом зберігаються найцінніші властивості меду. Це означає, що і частування вийде корисним. Найголовніше, що в процесі готування можна додавати будь-які начинки: родзинки, чорнослив, горіхи, урюк, кокос, вишню та інші.
Склад (в будь-якій кількості): мед, масло какао, ваніль або ванілін; какао у вигляді порошку.
Готувати наступним чином:
- У посуді з товстим дном розтопити масло;
- Додати какао;
- Вимкнути вогонь;
- Дати масі охолонути;
- Покласти мед;
- Ретельно розмішати всі інгредієнти;
- Покласти ваніль або ванілін;
- Поставити отримане частування в холод для застигання.
Енергетична цінність: 795 Ккал; білки 12 р., жири 58 р., вуглеводи 55 р.
На 100 р.: 125 Ккал; білки 8 р., жири 38 р., вуглеводи 35 р.
Важливо! Не відходьте від плити під час готування, інакше інгредієнти пригорять!
Білий шоколад
Цей десерт не є шоколадом у власному сенсі цього слова, але і у нього є свої прихильники. Зробити його своїми руками будинку дуже просто. Потрібно лише кілька складових:
- пудра цукрова;
- молоко сухе;
- дитяча молочна суміш;
- цукор ванільний — за бажанням.
Всі сухі компоненти закладаються в кількості 100 грам.
- Підігріти на плиті молоко;
- Всипати одночасно всі інгредієнти;
- Акуратно перемішати;
- Ретельно розлити по формах;
- Залишити в холодильнику до загусання і застигання маси.
Енергетична цінність: 881 Ккал; білки 26 р., жири 25г., вуглеводи 138 р.
На 100 р.: 22 Ккал; білки 0,6 р., жири 0,6 р., вуглеводи 3,5 р.
Улюблені ласощі готовий!
Сподіваємось, що від частування шоколадом за цими рецептами Ви отримаєте справжнє задоволення!