Як зробити цукор будинку: покрокова інструкція найпростіших рецептів в домашніх умовах

Мяка, тверда карамель для льодяників і поради як зробити цукор будинку правильно. Робимо цукерки від кашлю і корисні поради для початківців.

Зробити карамель з цукру в домашніх умовах зможе і недосвідчений кулінар. Рецептура проста, склад продуктів — мінімальний, головне в цій справі — швидкість заливки. Освоївши процес, можна починати експериментувати з добавками і прикрасою солодощів. Приготування своїми руками позбавить від необхідності купувати магазинну продукцію з сумнівним складом і барвником. А якщо долучити до приготування карамелі дітей, то готування перетвориться на цікаву гру.

М’яка карамель

Тягучу солодкість можна використовувати для намазування бутербродів і тостів, в якості начинки до млинців, оладушкам і морозива. Нею прикрашають торти і капкейки, а в якості начинки для віденських вафель і трубочок — вона просто чудова. З успіхом замінить дорогу Nutelly, а готувати її простіше простого.

Домашній класичний рецепт

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • цукровий пісок – 1 склянка;
  • молоко – 25 мл;
  • масло вершкове – 50 гр.

Приступаємо до готування:

  1. В сотейник з товстими стінками засипаємо рафінад.
  2. Під дією високої температури він почне плавитися і перетвориться на густу коричневу масу.
  3. Суміш потрібно постійно помішувати, щоб вона не пригоріла, інакше вийде палений цукор.
  4. В іншій каструльці підігріваємо молоко, але не доводимо до кипіння.
  5. Виливаємо розтоплений цукор і чекаємо закипання.
  6. Додаємо масло і помішуємо, поки суміш не перетвориться в однорідну пластичну масу.
  7. Перелити у форму для зберігання і відправляємо в холодильник.

Вершкова карамель-помадка

Інгредієнти для приготування:

  • домашнє молоко – 0,5 л;
  • цукор рафінований – 300 грам;
  • ванілін – 2 грама;
  • масло селянське – 100 грам.

Покроковий рецепт:

  1. Молоко доводимо до кипіння, після чого знімаємо пінку і остуджуємо.
  2. Розчиняємо цукор на невеликому вогні в ковшике з товстими стінками.
  3. В одержаний розчин вливаємо тепле молоко.
  4. Додаємо масло і ванілін, постійно помішуємо і доводимо до густої однорідної консистенції.
  5. Переливаємо в ємність і зберігати в холодильнику не більше тижня.

Тверда карамель для льодяників

Для тих, хто любить смоктальні цукерки і в якості натурального і смачного частування діткам, варто дізнатися як приготувати льодяники з цукру своїми руками. Процедура зовсім нескладна, а якщо підійти до неї творчо і поекспериментувати з добавками, барвниками і декором можна отримати красиве прикраса для торта або святкового дитячого столу.

Півники з дитинства

Таке легендарне ласощі зовсім нескладно повторити вдома. Головне — знайти відповідну форму. Але якщо її немає — використовуйте саморобні форми з фольги, або залийте карамель в звичайні чайні або столові ложки — цукерочка придбає краплеподібну форму.

Інгредієнти:

  • цукор – 200 грам;
  • вода очищена – 50 грам;
  • лимонний сік – 1 ч. л;
  • соняшникова олія для змащування формочок (для силіконових не стане в нагоді);
  • палички для заснування – 20 шт.

Рецепт приготування:

  1. В сотейник висипаємо цукор, вливаємо воду і додаємо лимонний сік. Його завдання — зробити льодяник прозорим, він прибирає каламутність.
  2. Підігріваємо на невеликому вогні.
  3. Заважаємо лопаткою, поки цукор не почне танути. Після вже заважати не можна, інакше почнеться процес кристалізації.
  4. Оптимальна температура в посуді — не вище 160 градусів.
  5. Варимо до загустіння, перевіряємо готовність з допомогою холодної води — крапля повинна застигнути. Колір готової карамелі — золотистий.
  6. Акуратно розливаємо по формах, якщо маса почала застигати — злегка підігрійте її на вогні.
  7. Через кілька хвилин після розливу вставляємо дерев’яні палички: це можуть бути шпажки для шашлику або зубочистки. Дивіться, щоб розмір паличок відповідав діаметру цукерок, інакше вона просто зламається під вагою.

Без паличок

Якщо дуже хочеться солоденького, а під рукою немає шпажок, то можна зробити порційні цукерки у формочках для льоду.

Склад:

  • цукор – 300 грам;
  • оцет – 1 ч. л;
  • кленовий сироп – 100 мл;
  • полуничне желе швидкого приготування – 5 ст. л;
  • масло вершкове – 20 грам.

Рецепт:

  1. В ковшике з’єднуємо цукор і кленовий сироп, додаємо столовий оцет.
  2. На повільному вогні доводимо до розплавлення, не допускаємо підвищення температури вище 150 градусів, інакше цукор почне гірчити.
  3. Коли маса закипіла — зменшуємо вогонь до мінімуму.
  4. Висипаємо норму полуничного желатину не забуваючи постійно помішувати, щоб не було грудочок.
  5. Загуслу масу знімаємо з вогню і заливаємо у форму, попередньо змащену шматочком вершкового масла.
  6. Чекаємо поки застигне. Додатково за кожну цукерку можна загорнути в харчову плівку або шматочки фольги.

Монпансьє

Така яскрава маленька карамель округлою формою служить відмінною прикрасою для тортів, а ще їй можна наповнити прозору скляну вазочку — буде не лише смачно, але й красиво.

Необхідні продукти:

  • рафінад ваговий – 1 склянка;
  • вода питна – 50 мл;
  • лимонна кислота на кінчику ножа;
  • харчові барвники різних кольорів;
  • масло рослинне для дека;
  • цукор для обсипання.

Процес приготування:

  1. Змішуємо воду і цукор в ковшике.
  2. Нагріваємо на вогні, поки кристалики цукру не почнуть танути.
  3. Уварюють до стану карамелі.
  4. Якщо квітів передбачається кілька, ділимо суміш на певні порції, в кожну додаємо барвник потрібного кольору і ретельно перемішуємо.
  5. Пергаментний папір змащуємо тонким шаром масла.
  6. За допомогою чайної ложки викладаємо крапельки-кульки.
  7. Цукор пропускаємо через млинок для отримання цукрового пилу.
  8. Обсипаємо їм всі цукерки.

Від кашлю

З льодяники можуть замінити не тільки магазинні солодощі, але і лікарський препарат — пастилки від першіння та біль у горлі. Давати їх можна навіть малюкам, на відміну від покупних.

Компоненти:

  • цукор сипкий – 150 грам;
  • мед – 2 ст. л.
  • м’ята, евкаліпт сушені – по 50 грам;
  • корінь імбиру – 20 грам;
  • лимонний сік – 1 ст. л;
  • вода – 1 стакан.

Покроковий рецепт:

  1. трави Заливаємо склянкою крутого окропу і настоюють годину.
  2. в каструльці Змішуємо 50 мл відвару і цукор.
  3. На середньому вогні доводимо до кипіння, не перестаючи заважати ложкою.
  4. Додаємо тертий на дрібній тертці імбир і сік лимона.
  5. Коли маса зварилася, додаємо мед і добре перемішуємо.
  6. Розливаємо по приготованим формочках або викладаємо на деко довільної форми.
  7. Загортаємо застиглі лікувальні цукерки у фольгу.

Корисні поради

  1. Приготуйте відразу все необхідне для приготування ласощів — карамель дуже швидко застигає, не можна зволікати.
  2. Заважати суміш в каструльці найкраще дерев’яною ложкою.
  3. Отримати цікаві форми льодяників можна з пластикових піддонів від шоколадних цукерок.
  4. Формочки, в які буде заливатися цукрова карамель рекомендується змастити оливковою або соняшниковою олією — так їх буде легше діставати.
  5. Вибирайте для карамельної маси чистий, білий цукор.
  6. Можна поекспериментувати з тростинним, кленовим або коричневим цукром.
  7. При попаданні на меблі або одяг, карамель потрібно відразу замочити в теплій воді, застигле пляма вивести набагато складніше.
  8. Щоб перевірити готовність карамелі — капніть в воду, якщо вона застигла і перетворилася в кульку, значить зварилася.

Фото ідеї льодяників з цукру