Зробити карамель з цукру в домашніх умовах зможе і недосвідчений кулінар. Рецептура проста, склад продуктів — мінімальний, головне в цій справі — швидкість заливки. Освоївши процес, можна починати експериментувати з добавками і прикрасою солодощів. Приготування своїми руками позбавить від необхідності купувати магазинну продукцію з сумнівним складом і барвником. А якщо долучити до приготування карамелі дітей, то готування перетвориться на цікаву гру.
М’яка карамель
Тягучу солодкість можна використовувати для намазування бутербродів і тостів, в якості начинки до млинців, оладушкам і морозива. Нею прикрашають торти і капкейки, а в якості начинки для віденських вафель і трубочок — вона просто чудова. З успіхом замінить дорогу Nutelly, а готувати її простіше простого.
Домашній класичний рецепт
Для приготування знадобляться такі продукти:
- цукровий пісок – 1 склянка;
- молоко – 25 мл;
- масло вершкове – 50 гр.
Приступаємо до готування:
- В сотейник з товстими стінками засипаємо рафінад.
- Під дією високої температури він почне плавитися і перетвориться на густу коричневу масу.
- Суміш потрібно постійно помішувати, щоб вона не пригоріла, інакше вийде палений цукор.
- В іншій каструльці підігріваємо молоко, але не доводимо до кипіння.
- Виливаємо розтоплений цукор і чекаємо закипання.
- Додаємо масло і помішуємо, поки суміш не перетвориться в однорідну пластичну масу.
- Перелити у форму для зберігання і відправляємо в холодильник.
Вершкова карамель-помадка
Інгредієнти для приготування:
- домашнє молоко – 0,5 л;
- цукор рафінований – 300 грам;
- ванілін – 2 грама;
- масло селянське – 100 грам.
Покроковий рецепт:
- Молоко доводимо до кипіння, після чого знімаємо пінку і остуджуємо.
- Розчиняємо цукор на невеликому вогні в ковшике з товстими стінками.
- В одержаний розчин вливаємо тепле молоко.
- Додаємо масло і ванілін, постійно помішуємо і доводимо до густої однорідної консистенції.
- Переливаємо в ємність і зберігати в холодильнику не більше тижня.
Тверда карамель для льодяників
Для тих, хто любить смоктальні цукерки і в якості натурального і смачного частування діткам, варто дізнатися як приготувати льодяники з цукру своїми руками. Процедура зовсім нескладна, а якщо підійти до неї творчо і поекспериментувати з добавками, барвниками і декором можна отримати красиве прикраса для торта або святкового дитячого столу.
Півники з дитинства
Таке легендарне ласощі зовсім нескладно повторити вдома. Головне — знайти відповідну форму. Але якщо її немає — використовуйте саморобні форми з фольги, або залийте карамель в звичайні чайні або столові ложки — цукерочка придбає краплеподібну форму.
Інгредієнти:
- цукор – 200 грам;
- вода очищена – 50 грам;
- лимонний сік – 1 ч. л;
- соняшникова олія для змащування формочок (для силіконових не стане в нагоді);
- палички для заснування – 20 шт.
Рецепт приготування:
- В сотейник висипаємо цукор, вливаємо воду і додаємо лимонний сік. Його завдання — зробити льодяник прозорим, він прибирає каламутність.
- Підігріваємо на невеликому вогні.
- Заважаємо лопаткою, поки цукор не почне танути. Після вже заважати не можна, інакше почнеться процес кристалізації.
- Оптимальна температура в посуді — не вище 160 градусів.
- Варимо до загустіння, перевіряємо готовність з допомогою холодної води — крапля повинна застигнути. Колір готової карамелі — золотистий.
- Акуратно розливаємо по формах, якщо маса почала застигати — злегка підігрійте її на вогні.
- Через кілька хвилин після розливу вставляємо дерев’яні палички: це можуть бути шпажки для шашлику або зубочистки. Дивіться, щоб розмір паличок відповідав діаметру цукерок, інакше вона просто зламається під вагою.
Без паличок
Якщо дуже хочеться солоденького, а під рукою немає шпажок, то можна зробити порційні цукерки у формочках для льоду.
Склад:
- цукор – 300 грам;
- оцет – 1 ч. л;
- кленовий сироп – 100 мл;
- полуничне желе швидкого приготування – 5 ст. л;
- масло вершкове – 20 грам.
Рецепт:
- В ковшике з’єднуємо цукор і кленовий сироп, додаємо столовий оцет.
- На повільному вогні доводимо до розплавлення, не допускаємо підвищення температури вище 150 градусів, інакше цукор почне гірчити.
- Коли маса закипіла — зменшуємо вогонь до мінімуму.
- Висипаємо норму полуничного желатину не забуваючи постійно помішувати, щоб не було грудочок.
- Загуслу масу знімаємо з вогню і заливаємо у форму, попередньо змащену шматочком вершкового масла.
- Чекаємо поки застигне. Додатково за кожну цукерку можна загорнути в харчову плівку або шматочки фольги.
Монпансьє
Така яскрава маленька карамель округлою формою служить відмінною прикрасою для тортів, а ще їй можна наповнити прозору скляну вазочку — буде не лише смачно, але й красиво.
Необхідні продукти:
- рафінад ваговий – 1 склянка;
- вода питна – 50 мл;
- лимонна кислота на кінчику ножа;
- харчові барвники різних кольорів;
- масло рослинне для дека;
- цукор для обсипання.
Процес приготування:
- Змішуємо воду і цукор в ковшике.
- Нагріваємо на вогні, поки кристалики цукру не почнуть танути.
- Уварюють до стану карамелі.
- Якщо квітів передбачається кілька, ділимо суміш на певні порції, в кожну додаємо барвник потрібного кольору і ретельно перемішуємо.
- Пергаментний папір змащуємо тонким шаром масла.
- За допомогою чайної ложки викладаємо крапельки-кульки.
- Цукор пропускаємо через млинок для отримання цукрового пилу.
- Обсипаємо їм всі цукерки.
Від кашлю
З льодяники можуть замінити не тільки магазинні солодощі, але і лікарський препарат — пастилки від першіння та біль у горлі. Давати їх можна навіть малюкам, на відміну від покупних.
Компоненти:
- цукор сипкий – 150 грам;
- мед – 2 ст. л.
- м’ята, евкаліпт сушені – по 50 грам;
- корінь імбиру – 20 грам;
- лимонний сік – 1 ст. л;
- вода – 1 стакан.
Покроковий рецепт:
- трави Заливаємо склянкою крутого окропу і настоюють годину.
- в каструльці Змішуємо 50 мл відвару і цукор.
- На середньому вогні доводимо до кипіння, не перестаючи заважати ложкою.
- Додаємо тертий на дрібній тертці імбир і сік лимона.
- Коли маса зварилася, додаємо мед і добре перемішуємо.
- Розливаємо по приготованим формочках або викладаємо на деко довільної форми.
- Загортаємо застиглі лікувальні цукерки у фольгу.
Корисні поради
- Приготуйте відразу все необхідне для приготування ласощів — карамель дуже швидко застигає, не можна зволікати.
- Заважати суміш в каструльці найкраще дерев’яною ложкою.
- Отримати цікаві форми льодяників можна з пластикових піддонів від шоколадних цукерок.
- Формочки, в які буде заливатися цукрова карамель рекомендується змастити оливковою або соняшниковою олією — так їх буде легше діставати.
- Вибирайте для карамельної маси чистий, білий цукор.
- Можна поекспериментувати з тростинним, кленовим або коричневим цукром.
- При попаданні на меблі або одяг, карамель потрібно відразу замочити в теплій воді, застигле пляма вивести набагато складніше.
- Щоб перевірити готовність карамелі — капніть в воду, якщо вона застигла і перетворилася в кульку, значить зварилася.