Як зробити згущене молоко – приготування та особливості зберігання згущеного молока в домашніх умовах

Як зробити згущене молоко в домашніх умовах. Як зробити згущене молоко для торта і поради майстрів з приготування домашньої згущеного молока.

Якщо згадати з дитинства, згущене молоко — улюблене ласощі, особливо, якщо вона зроблена своїми руками. І не даремно! Домашня згущене молоко в кілька разів корисніше, ніж магазинна. В ній набагато більше мікроелементів, біфідобактерій, вітамінів і вона навіть пахне по-особливому.

Як зробити згущене молоко в домашніх умовах

Згущене молоко з ваніліном

Що буде потрібно:

  • Один літр жирного молока;
  • цукор — 250 грам;
  • Ванілін.

Рідкі інгредієнти перелити в посуд, зверху всипати один стакан цукру. Краще додавати його повільно. Обов’язково варити на середньому вогні, так нічого не пригорить. Після закипання зменшити вогонь, варити приблизно дві години, помішуючи.

Якщо згущене молоко стала молочного кольору, то необхідно додати пакетик ваніліну, щоб надати ніжний смак та ароматний запах. Ванільний цукор повинен розчинитися і декілька хвилин покипіти. Після цього дати згущеному молоці настоятися і охолонути, а вже після їсти.

Класичний рецепт

Що буде потрібно:

  • півтора пакета молока (краще використовуватися домашнє або з великим відсотком жирності);
  • цукор -700-750 грам.

Молоко перемістити в посуд з товстим дном і поставити на повільний вогонь, дати йому нагрітися. Через хвилин п’ять всипати цукор. Додавати його повільно, маленькою цівкою, щоб не пригорів, при цьому акуратно помішувати. Це необхідно робити до повного зникнення кристалів, після зробити вогонь менше. В такому стані маса уварюється близько трьох годин, поки не загусне.

Згущене молоко з сухим молоком

Що буде потрібно:

  • півтори склянки молока;
  • 2 склянки сухого молока;
  • 2 склянки цукру;
  • пакетик ваніліну.

Заздалегідь підігріти молоко, щоб то було теплим, зняти з вогню, додати суміш, добре збити, щоб два інгредієнта змішалися без грудочок. Потім всипати цукор і ванілін. Ще раз збити до практично повного розчинення кристалів цукру.

Отриману суміш поставити варитися на водяній бані, тобто посуд, в якій знаходиться маса поставити поверх каструлі з водою (обов’язково на вогні). Довести до кипіння, помішуючи, потім зробити вогонь менше, залишити так на дві години. Не забувати періодично помішувати, щоб інгредієнти не злиплися і не вийшов грудкою. Як тільки маса почне гуснути — можна вимикати.

Як зробити варену згущенку будинку

Варена згущене молоко — це вид згущеного молока, яке піддалося додатково термічній обробці, тобто варінню. Такий продукт також наповнений поживними речовинами, особливо білками, жирами і вуглеводами. Вона добре засвоюється організмом, наповнює його додатковими вітамінами.

Рецепт вареного згущеного молока з магазинної

Що буде потрібно:

  • згущене молоко в залізній банці;
  • вода.

Налити в глибоку посуд води так, щоб вона закривала собою банку. Поставити на вогонь і довести до кипіння. За цей час зняти етикетку з банки. Як тільки закипіла вода на плиті, поставити в неї банку, зменшити вогонь і залишити так варитися приблизно на три години. Варто поглядати і доливати теплу воду з чайника, так як в каструлі вона буде постійно випаровуватися. Після вимкнути плиту і дати згущеному молоці охолонути.

Варена згущене молоко з домашнього молока

Що буде потрібно:

  • літр свіжого молока;
  • 500 грам цукру;
  • половина чайної ложки соди.

Підігріти молоко до кімнатної температури, далі перелити його у велику посуд з товстим дном, щоб вона доходила до половини. Додати сухі інгредієнти і перемішати до повного розчинення, поставити на великий вогонь. Все довести до кипіння. Як тільки молоко закипить, зменшити вогонь, варити ще півтори години, періодично помішуючи. Молоко повинно потемніти і сильно загуснути.

Кремова варена згущене молоко

Що буде потрібно:

  • літр жирного молока (можна домашнє);
  • дві склянки цукор;
  • пів склянки води.

У посуд висипати дві склянки цукру і залити їх водою. Поставити на вогонь і приготувати звичайний цукровий сироп, він повинен покипіти кілька хвилин. Після додати тонкою цівкою літр молока, постійно помішуючи, і довести все до кипіння. Варити на маленькому вогні і часто помішувати протягом двох годин. Молоко повинно стати карамельного кольору і загуснути, тоді можна знімати з вогню і дати йому охолонути

Шоколадна варена згущене молоко

Що буде потрібно:

  • Літр жирного молока;
  • 500 грам цукру;
  • 100 мл води;
  • 2 ложки какао.

Воду з цукром, розтопити на повільному вогні, повинен вийде сироп. Дати покипіти кілька хвилин. Після потихеньку влити молоко, помішуючи. Довести масу до кипіння, після зменшити вогонь, варити так пару годин до загустіння. Далі всипати какао-порошок і добре перемішати отриману консистенцію. Дати покипіти кілька хвилин, потім зняти з вогню і дати охолонути.

Як зробити крем для торта зі згущеного молока

Крем з масла на основі згущеного молока

Що буде потрібно:

  • 200 грам вершкового масла(можна використовувати маргарин);
  • 8-9 столових ложок згущеного молока.

Заздалегідь розігріти олію до м’якої консистенції. Збити його міксером до еластичною білої маси. Не припиняючи збивати, потроху вливати згущене молоко. Продовжувати збивати хвилин десять до пухкої, однорідної і стійкої маси. Далі сміливо перекладати його в рукав і прикрашати торти.

Сметанний крем із згущеним молоком

Що буде потрібно:

  • половина банки вареного згущеного молока;
  • 200 грам масла;
  • 200 грам сметани будь-якої жирності;
  • 300 грам подрібнених волоських горіхів.

Під час приготування сметанного крему зі згущеним молоком можна брати і звичайну, але найкращий варіант — варена. Згущене молоко збити міксером або віночком разом з вершковим маслом. Далі додати сметану і знову все перемішати.

Коли маса вийде пишної — міксер можна вимикати. Після необхідно всипати волоські горіхи і ретельно перемішати всі інгредієнти, щоб горіхи рівномірно лягли в крем.

Поради з приготування домашньої згущеного молока

  1. Краще використовувати жирне і обов’язково свіже молоко. А краще брати домашнє, так як в ньому більше жирності і поживних речовин. Також можна використовувати при приготуванні і сухе, але змішувати його з молоком будь-якої жирності.
  2. Варити згущене молоко краще у посуді з товстим дном і високими стінками, так менше ймовірність, що воно “втече” і пригорить.
  3. Щоб молоко при варінні не згорнулася, можна додати трохи соди. Такий рада піде чудово, якщо молоко день або два стояло відкритим.
  4. Для загустіння — відправити зварене молоко в холодильник на кілька годин.
  5. Зберігання згущеного молока повинно проходити в стерилізованих банках і в холодильнику, інакше воно швидко зіпсується.
  6. Для швидкого загустіння,необхідно додати один-два склянки цукру зверху прописаної норми під час варіння. Згущене молоко стане набагато солодший, але тягучою.

Згущене молоко — поширений продукт. З нею не тільки випікають торти і пиріжки, але ще й роблять крему. Багато додають її в чай або каву замість цукру, так як вона набагато корисніше і робить солодким напій не гірше звичайного цукру. Також з неї роблять різні алкогольні коктейлі.