Домашня коптильня – це гарантія збереження м’ясних і рибних продуктів, широкий асортимент ковбас та іншої смакоти. Якщо ви є щасливим власників приватному будинку, і до того ж рибалкою або мисливцем, без цього пристосування вам не обійтися. У даній статті ми розповімо вам про те, як змайструвати своїми руками димогенератор для холодного копчення.
Димогенератор з електроплити
Потрібні такі складові:
- електроплита;
- непотрібна каструля;
- димохідна труба або стара бочка,
- металева сітка рабиця;
- 2 шматка арматури;
- лист заліза або пресованої фанери;
- тирса, тріски.
Коптильню слід розташовувати на відкритому просторі, подалі від житлових будинків.
Для функціонування коптильні знадобиться електроенергія, швидше за все потрібно буде використовувати подовжувач, в іншому випадку дим буде проникати у житлові приміщення.
Докладне керівництво по виготовленню:
- Бочку грунтовно очистити її вмісту. З верху бочки відміряйте приблизно 1/3, після цього потрібно пропустити через її стінки пару прутів. На прутах зафіксуйте сітку, на ній і будуть надалі розташовуватися продукти.
- Бочку треба встановити на огнеустойчивую поверхню і підключити її до розетки.
- В каструлю слід покласти стружку або тирсу плодових дерев.
- Каструлю встановити розігріту електроплиту.
- Ручкою регулювання потужності слід виставити оптимальну температуру нагрівання.
- Бочку встановіть на електричну плиту
- Прикрийте зверху її залізом або фанерою.
В середньому, на одній загрузці коптильня може пропрацювати 6-7 годин. Хоч у цього пристрою є недоліки, багато людей віддають перевагу саме цей варіант, так як зібрати димогенератор просто і всі елементи конструкції можна легко знайти або де-небудь купити.
Димогенератор з відпрацьованого вогнегасника
насамперед слід добре очистити старий вогнегасник, важливо, щоб усередині не було корозії.
Процес виготовлення:
- Розпиляти болгаркою вогнегасник, зробивши п’ятисантиметровий відступ. В результаті утворюється кришечка.
- Свердлимо отвір у кришці, ввинчиваем латунний розгалужувач (трійник) з патрубками.
- На одному кінця штуцера чіпляємо трубку компресора, а до іншого трубку для відводу диму в камеру копчення.
- На підставі вогнегасника слід висвердлити 6 отворів по колу діаметром 0,5 див. Вони необхідні для підпалу тріски, а також для регулювання тяги.
Це пристрій за часом довше може працювати, приблизно 8-11 годин, в залежності від тяги і тріски.
Димогенератор з жерстяних банок
Банки з-під консервів добре підійдуть для виготовлення нескладного димогенератора.
Для створення буде потрібно:
- 3 банки, 2 – однакових за розміром, а 1 трохи менше;
- сталеві хомути або скріпляє перфострічка;
- фум-стрічка;
- трійник і гайка;
- відрізок мідної трубки з малим діаметром;
- шматок трубки великого діаметру, щоб зістикувати димогенератор з камерою.
Димогенератор своїми руками креслення і покрокова інструкція:
- Помити банки з миючим і висушити паперовими рушниками.
- Скріпити 2 банки рівних по діаметру сталевим хомутом або перфолентой. Заздалегідь в одній з банок слід відрізати дно, можна це зробити зазвичай пилкою по металу, а можна стрічковою пилкою.
- У першій банки в нижній частині збоку слід просвердлити 3-4 отвори (вони потрібні для тяги і розпалювання тріски).
- днище третьої банки, яка менше за габаритами слід вмонтувати разветвляющий штуцер. Його треба обов’язково закріпити гайкою. Щоб штуцер ні в якому разі не пропускав повітря.
- До одного висновку підключіть відвідну трубку, з’єднання герметизується грунтовно фум-стрічкою.
- Мідну трубку необхідно разветвляющий штуцер всадити так, щоб вона випирала з іншого боку трійника на пару сантиметрів сантиметрів. Місце з’єднання слід ретельно герметизувати. Ежектор зібраний.
- Трубку більшого діаметра вставляємо в інший отвір штуцера. До цієї частини буде підключатися сама коптильня. В якості камери можна взяти коптильню з бляшанки в супермаркеті, коштує вона від сили 200-300 рублів.
Компресор своїми руками
Багато новачків стикаються з труднощами у складанні коптильні холодного копчення, коли справа доходить до компресора. Але насправді переживати тут не потрібно, так як якщо у вас немає цього пристрою, то компресор для димогенератора холодного копчення своїми руками можна зробити.
Ось сама легка інструкція по збірці, знадобиться лише кулер системи охолодження комп’ютера і ПЕТ-пляшка:
- В основі пластикової пляшки робиться отвір по діаметру вентилятора.
- У зроблений отвір встановлюється кулер, після чого він надійно фіксується гарячим клеєм.
- В кришці створюється отвір під штуцер, на який згодом натягнеться силіконова трубка.
- Кулер приєднується до джерела живлення на 12 Вольт.
Як правильно користуватися димогенератором і уникнути поширених помилок
Димогенератор вважається дуже пожежонебезпечним пристроєм, з цієї причини використовувати його слід з особливою обережністю. Дымогенераторы промислового складання зазвичай обладнуються системою автоматичного відключення.
А ось за пристроєм, зібраним вручну доведеться доведеться постійно дивитися. Монтувати пристосування важливо на тверду поверхню без сильного нахилу, бажано, щоб у підставі лежали якийсь лист вогнестійкого матеріалу.
Які помилки найчастіше допускають новачки при копченні?
Мало солі. Якщо м’ясо, сало або риба погано просыпаны сіллю перед безпосереднім копченням, то вони просто можуть зіпсуватися прямо під час копчення. Якщо вам здається складним процес засолювання продуктів, то можете скористатися державним стандартом, в якому сказано, що потрібно використовувати 2,3% солі на 1 кг продукту. Зрозуміло, слід вираховувати по масі, а не за обсягом. Якщо така кількість вам здасться великою, то можете зменшити до 2 відсотків.
Надто велика вологість готових копченостей. Не можна починати коптити свіжі продукти, а треба дати їм трохи висохнути. Зайва вода в цьому процесі не потрібна, оскільки м’ясо закоптиться зовні, а внутрішня частина залишиться сирою, тому що волога не дозволить диму прокоптити продукт до самого центру.
Застосування лише стандартної солі. Щоб копчене м’ясо і риба могла зберігатися довго, солити їх важнов нитритной солі або суміші нитритной і кухонної. Виключно така засолювання дозволить істотно підвищити якість продуктів, і при цьому в них не буде ботулізму.
Пересушування продуктів до процесу готування. Сушити рибу, м’ясо або сало слід не більше 9-10 годин, інакше продукти перекоптятся, стануть занадто сухими і неймовірно твердими.
Волога тріска. Якщо надто зволожити тріску, то продукти стануть зовні дуже чорними, при цьому у них з’явиться неприємна виразна гіркоту. Брати слід виключно тріску плодових дерев, вільхи і бука, можна в комбінованому вигляді.
Вживання копченостей відразу після копчення. Коли ви дістанете м’ясо з коптильні, важливо дати йому трохи «провітритися». Тому копченості залишають на відкритому повітрі на 10-12 годин. В такому випадку зникне різкий аромат, а також злегка зміниться колір світліший.
Кілька правил безпеки
Коли ви розбираєтеся в питанні “створення димогенератора для авто своїми руками”, правила техніки безпеки завжди потрібно дотримуватися. Тому ось вам основні моменти, про які ви повинні пам’ятати:
- проводка повинна витримувати підвищені температури, а розташовуватися подалі від нагрівачів;
- поверхня, на яку ви будете ставити димогенератор, повинна бути захищена від ймовірних загорянь;
- коли ви будете підбирати матеріал для пристрою, важливо акцентувати свою увагу на металах з вогнетривким покриттям;
- якщо можете, то встановіть автоматичну систему для відключення приладу.
Ми сподіваємося, що ви скористаєтеся нашими інструкціями і створите димогенератор для холодного копчення своїми руками з труби або іншого підручного матеріалу. Бажаємо успіху!