Як очистити каструлю від нагару всередині і зовні – популярні способи очищення каструль з нержавіючої сталі, алюмінієвих, емальованих,

Огляд всіх відомих способів очищення пригорілої каструлі. Як очистити каструлю (алюмінієву, емальований, з нержавіючої сталі) від нагару, основні правила чищення та догляду в залежності від матеріалу

З приходом на кухню посудомийної машини працю господинь значно полегшився. Але жодна побутова техніка не впорається з пригорілими і закопченими каструлями. На жаль, брудний посуд – неминучий супутник смачних страв, а різноманітність матеріалів, з яких виробляють домашніх помічників, вимагає підбору спеціальних засобів для чищення. Чим і як очистити каструлю від нагару, давайте розбиратися разом.

Особливості догляду за каструлями з різних матеріалів

Продовжити життя коханої, а часом і дорогий в буквальному сенсі посуді можна, якщо уважно вивчити інструкцію виробників по догляду за нею. Погодьтеся, мало хто взагалі читає подібні рекомендації, а вже стосовно до каструль тим більше. Звичайно, ви всі знаєте. Просто давайте освіжимо пам’ять.

Алюміній

Одна з найбільш популярних і улюблених для багатьох господинь – посуд з алюмінію. Каструлі з цього матеріалу відрізняються міцністю, теплопровідністю і легкістю. Не рекомендується застосовувати:

  • металеві мочалки;
  • побутову хімію з високим вмістом лугу;
  • зберігати в ній кислі продукти (соління, огірки);
  • використовувати абразивні чистячі засоби.

Можна:

  • мити губкою із застосуванням засобу для миття посуду;
  • невеликі забруднення видаляти дерев’яною лопаткою.

Існує багато перевірених способів як очистити алюмінієву каструлю.

  1. Темний наліт:
  • протираємо оцтом;
  • 1 л води, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти – кип’ятити розчин у каструлі 10 хв.
  1. Пригорілі їжа:
  • беремо по 50 мл аміаку і перекису водню, розводимо 1 л води, кип’ятимо розчин в ємності 30 хв, обполіскуємо;
  • молочну сироватку прокип’ятити в каструлі 5 хвилин.

Тефлон

Посуд з антипригарним покриттям не допускає підгоряння їжі. Для її обробки використовують миючий засіб і м’яку губку. Якщо все ж неприємність сталася, то застосуйте варіант з солодкою газованою водою: бульбашки вуглекислого газу при нагріванні допоможуть відійти пригорілим часткам. Можна приготувати суміш з солі і води, покрити пригорілі ділянки на ніч, а вранці промити водою.

Нержавіюча сталь

Посуд з нержавіючої сталі відрізняється міцністю, не піддається корозії і довго служить. Технологія виробництва дозволяє виготовити посуд з дном з трьох, п’яти, семи шарів металу. Це значно знижує ризики пригорання їжі. Не можна застосовувати абразивні чистячі засоби і металеві губки, оскільки вони руйнують захисну плівку. Мити каструлі з нержавіючої сталі можна з допомогою теплої мильної води і звичайної губки.

Для боротьби з нагаром і білими плямами застосовують прості рецепти.

  1. Мінеральний наліт видаляють кип’ятінням оцту в каструлі, потім обполіскують і протирають насухо;
  2. Клейстер із харчової соди і ПВА відмінно впорається з кіптявою всередині і зовні посуду: у 10 л води розводимо півпачки соди і додаємо 100 г клею. Кип’ятимо по черзі каструлі в цьому складі 5-10 хвилин. Відмиваємо у великій кількості води, сушимо рушником.
  3. За допомогою господарського мила: кип’ятимо ємність цілком в чистій воді 15 хвилин, потім брудний ділянку натираємо милом і видаляємо пляма.

Кераміка

Керамічний посуд дозволяє зберегти при термічній обробці їжі майже всі корисні властивості продуктів. Буває, що і до неї пристає кіптява і нагар.

Справлятися з ними будемо з допомогою господарського мила і кальцинованої соди: налити в ємність воду, додати стружку мила і соду, довести до кипіння і томити на малому вогні 3-4 години. Помити і витерти насухо. Помічник як новенький і готовий до подальшого використання.

Емаль

насправді це посуд, виготовлений з чавуну або металевих сплавів, а зверху покриті декоративним шаром емалі. Це бюджетний і доступний багатьом вид каструль. На жаль, вони не відрізняються наявністю антипригарного покриття, тому їх щасливим власникам доводиться регулярно боротися з пригорілої їжею. В арсеналі досвідчених господинь є багато способів як очистити пригоріла емальовану каструлю всередині.

  1. Видалити темний наліт можна кип’ятінням розчину з 1 л води з 1 столовою ложкою оцту протягом 15 хв.
  2. При сильному нагарі каструлю замочують водою з додаванням миючого засобу на кілька годин, видаляють відійшли частини дерев’яною лопаткою. Потім готують кашку з соди, оцту, лимонної кислоти (по 30 г кожного) і відтирають залишки.
  3. Подрібнити пару пачок активованого вугілля, змішати з невеликою кількістю води і нанести на непривабливі плями.

Чавун

Чавунний посуд, довговічна, екологічна, але не всім підходить із-за великої ваги і специфіки догляду: її не миють часто, просто додайте на гарячу поверхню солі і масла, паперовим рушником видаліть залишки їжі.

Оскільки каструля з чавуну – предмет грунтовний, то і підхід до її очищення буде відповідною: загострити ємність і зчистити шматки нагару, потім прокип’ятити протягом 20 хвилин у розчині з 10 л води з додаванням пари тюбиків силікатного клею і бруска господарського мила.

Остудити в цій же масі і приступити до механічного чищення щіткою. Після закінчення робіт ретельно промити під проточною водою.

Пригоріла варення

розберемо Окремо як очистити каструлю від пригорілого варення. З такою проблемою стикаються майже всі господині, але не всі виходять переможницями в боротьбі за чистоту. Етапи і способи:

  1. Замочіть ємність на пару-трійку годин, видалите відійшла масу.
  2. Приступаємо до ліквідації наслідків залежно від матеріалу виготовлення:
  • емальована – у 5 л води розвести полбруска стружки господарського мила, 2 столових ложки ПВА. У цій суміші кип’ятити каструлю пару годин, остудити там же. Ретельно промити проточною водою;
  • нержавійка – на 1 л теплої води розвести по 1 столовій ложці силікатного клею і соди, кип’ятити 30 хвилин, прополоскати;
  • тефлон – розрізаний лимон або очищення яблук залити водою, прокип’ятити, помити, витерти насухо.

Основні правила чищення

Дотримання простих правил з чищення каструль дозволить значно спростити нелегкий процес і домогтися відмінних результатів за короткий час без порушення покриття.

  1. Першою в бій повинна йти «піхота» – неагресивні речовини.
  2. Не змішуйте побутову хімію з інгредієнтами домашніх засобів – можливе виникнення хімічної реакції, продуктами якої легко отруїтися, при цьому верхній шар матеріалу, з якого виготовлений посуд, теж може постраждати.
  3. Приступайте до чищення відразу після неприємності – це не дозволить забруднення закріпитися на поверхні.
  4. Якщо немає можливості відразу приступити до механічного або хімічного видалення плями, то замочіть каструлю в теплій воді «до з’ясування».
  5. Народні засоби більш щадні, але, якщо вже вони не справляються, і ви вирішили перейти до препаратів побутової хімії, то обов’язково читайте яких матеріалів вони підходять.

Перш ніж братися за чистку каструль агресивними засобами побутової хімії, спробуйте спочатку щадні народні методи, і посуд буде служити вам вірою і правдою довгий час.