Як очистити самогон в домашніх умовах від сивушних масел і запаху з допомогою вугілля, молока , марганцівки

Огляд способів очищення домашнього самогону від сивушних масел і запаху. Як очистити самогон в домашніх умовах вугіллям, марганцівкою або молоком, послідовність дій в кожному разі

Багато бояться поява сивушних масел, але з ними не все так просто. Вони уособлюють “душу спиртного напою”, оскільки формують смакові якості, аромат, забарвлення і тривалість або відсутність похмілля.

Бо невелика частка корисна, але щоб все було в міру необхідно знати, як очистити самогон. Саме цей процес позбавить від небажаних наслідків і забезпечить бажаний ефект від алкоголю.

Як виявити сивушні масла?

Вони виділяються маслянистими плямами світлого, жовтого, червоного або бурого кольору, або їх поєднанням. Віддають смердючим запахом. Утворюються в результаті побічної бродіння спирту або додаткової сировини: цукру, фруктів, крохмалю. Знаходяться в усіх алкогольних напоях на основі різної концентрації. Але в чистому ректификатном спирті їх немає.

В домашніх умовах необхідно набрати ложку свіжого самогону і підпалити сірником. Якщо в ложці з’явився залишок володіє поганим ароматом значить виявлена сивуха. Дана речовина легко виділити в результаті перегонки на основі сухопарника самогонного приладу.

Очищення активованим вугіллям

Якщо сивухи занадто багато, тоді як очистити самогон, щоб уникнути неприємних наслідків? Для цього можна використовувати безліч методів. Найпростіший полягає в застосуванні дубового або кокосового вугілля. Підійде для самогону з градусом не більше 55%.

На літр застосовується столова ложка вугілля. Кожен день ємність струшується. На третій день очікується утворення осаду на самому дні, тому рекомендується використовувати прозору банку. Алкоголь фільтрується через ватний тампон, і всі ніякої сивухи не буде.

Важливо: Щоб не довелося займатися очищенням необхідно правильно робити брагу під самогон. Це гарантує якісний продукт, навіть у разі перегону завдяки простому обладнанню. Для цього в процесі бродіння і після нього додається винофлок. Це позбавить від сивушних домішок. Брага стає прозорою, без кислоти, гарантується збільшення ККД на виході. Не потрібно мідний апарат для перегону зернових або фруктових заторів.

Проте існує березовий, аптечний, шашличний варіант вугілля. Всі вони по своєму гарні, і можуть забезпечити очищення до 86% від сивухи і до 92% від складних ефірних сполук.

У будь-якому разі спосіб застосування практично ідентичний, тому повинно бути ясно, як очистити самогон активованим вугіллям на основі розглянутого прикладу. Однак необхідно зазначити, що складні ефіри можуть потрапити в готовий продукт у разі використання додаткового сировини після процесу перегонки. Це можуть бути ягоди або фрукти.

Очищення самогону марганцівкою

Багато хто думає, що самогон містить небезпечну сивуху і ще може бути таємничі складні ефіри. Але це не зовсім так, в ньому, часто, утворюється оцтовий альдегід, метиловий, аміловий спирт, мурашина або оцтова кислота. Але це не повний список небезпечного змісту неякісного алкоголю здатного зашкодити травленню або спровокувати легке отруєння. Тому в домашніх умовах бажано знати, як очистити самогон простим способом.

Далі розглянемо, як очистити самогон марганцівкою, оскільки даний реактив є в кожному будинку. Він продається повсюдно і коштує не дорого. Зовні складається з кристалів темно-фіолетового кольору, які в результаті контакту з рідиною утворюють специфічний малиновий забарвлення.

Важливо: Перед початком застосування марганцівки необхідно переконається, що градус джерела не перевищує 35-45 %. В іншому випадку його необхідно розвести. Дозволяється очищати тільки остиглий самогон. Для цього він відстоюється протягом 24 годин.

Процес очищення не вимагає особливих знань. Порошок марганцівки засипається в дистилят. Але необхідно дотримувати прості правила:

  • Порошок змішується з самогоном і відправляється в темне місце;
  • Після 10-12 годин самогон змінить забарвлення;
  • З’явиться блідий рожевий відтінок;
  • Утворюється осад на основі шкідливих речовин і сивухи.
  • Настав час фільтрації:
  • Застосовується фільтр для очищення води;
  • У картриджі є суміш вугільного порошку, іонізуючих смол. Вони абсорбують або, утримують небезпечні речовини, пов’язані марганцівкою.

Все дуже просто, проте це не гарантує 100% результат, оскільки марганцівка сама по собі могла стати причиною утворення інших небезпечних речовин, начебто, оксиду марганцю або оцтового альдегіду. Тому досвідчені самогонники радять користуватися додатковими способами очищення. Але алкоголь знайде прозорий колір, м’який смак, без присутності неприємного запаху.

Очищення самогону завдяки молоку

Молочна очищення самогону здійснюється завдяки тому, що воно вбирає сивуху, а інші опади осідають на дно і відповідно видаляються. Молоко екологічно чистий очищувач. Метод вважається безпечним, оскільки не створює додаткового забруднення.

Процес очищення грунтується на особливому складі молочного білка з казеїну і альбуміну. Вони здатні зв’язувати небезпечні речовини, сивуху. Однак жирне молоко надає самогону зайву каламутність.

Цей метод називають коагуляцією. На алкогольних заводах застосовуються виділені білки: казеїн і альбумін, інше молоко не використовується, тому мутний колір відсутній. Але вдома допускається пастеризоване, знежирене молоко.

Ще з часів Русі цей метод широко затребуваний у народі. Сучасні самогонники, часто, використовують після очищення активованим вугіллям або содою, щоб зменшити вміст похідних шкідливих речовин утворених після фільтрації даними способами. Залишилося розглянути як очистити самогон молоком:

  • До 10 літрів самогону додається 100 – 150 мл пастеризованого, знежиреного рідкого або сухого молока. Фортеця шуканого дистиляту не повинна перевищувати 60 градусів;
  • Майже відразу почнеться помітна реакція. На дно піде білий осад. Суміш перемішується і відправляється на 5-7 днів у темне місце. Кожен день вона струшується, але останні 24 години залишається в спокої;
  • Якщо не видно поява осаду, додається трохи лимонного соку або кислоти для збільшення сили впливу молочного білка;
  • Через тиждень самогон фільтрується крізь вату, у неї, іноді, додається активоване вугілля.

На цьому молочний метод очищення самогону завершується. Напій набуває приємний запах і м’який смак. Цей спосіб користується заслуженою популярністю. Показує кращі результати в комбінації з іншими методами очищення. Екологічна чистота, іноді, призводить до того, що він стає єдині варіантом очищення для деяких самогонників. Хоча інші версії теж володіють масою корисних очисних якостей.