Як очистити сковороду від нагару в домашніх умовах

Чим і як очистити сковороду від нагару в домашніх умовах – все про механічні способи, побутової хімії і народні методи. Особливості очищення чавунної і антипригарній сковорідки від нагару всередині і зовні.

згодом, навіть при ретельному догляді, на сковороді утворюється нагар. Пригорілий жир і залишки їжі утворюють щільний шар, від якого важко позбутися, особливо якщо мова заходить про старих чавунних сковорідках.

Більшість чавунних сковорідок, які використовуються роками, мають товстий чорний шар. Для багатьох це проблема виключно зовнішнього вигляду посуду, але ця думка помилкова. Нагар – це пригорілий жир і залишки їжі. А якщо сковорода використовується на газовій плиті, це ще і продукти горіння газу.

При нагріванні такий шар виділяє в повітря велику кількість канцерогенів, тому від цього шару необхідно позбавлятися і намагатися не допускати його утворення.

Основні способи видалити нагар зі сковороди:

  • механічними засобами;
  • за допомогою спеціальної побутової хімії;
  • народними засобамимі.

Перед тим як очистити сковороду від застарілого нагару, необхідно зрозуміти, який спосіб підійде для конкретного виду посуду. Сучасні сковорідки з керамічним або тефлоновим покриттям не терплять агресивних заходів, які пошкоджують тонкий антипригарний шар.

Чавунні сковороди після сильного нагрівання не можна опускати в холодну воду, інакше вони можуть тріснути. Їм потрібен час, щоб охолонути. Самі невибагливі в плані догляду сковороди з нержавіючої сталі.

Механічні способи чищення

Механічну чистку необхідно проводити поза приміщення, частки нагару можуть розлетітися по всій кімнаті. З допомогою цих методів відмінно чистяться сковороди з нержавіючої сталі і чавуну. Для антипригарних і алюмінієвих сковород вони не підходять.

Піскоструминна обробка

Із спеціального апарату під сильним тиском подається струмінь піску, з допомогою якої нагар з поверхні розколюється і видаляється. Такі апарати є в автосервісах і на автомийках. Після обробки сковороду остуджують в ємності з холодною водою, при цьому віддаляються залишки нальоту і пісок.

Шліфування

За допомогою спеціальної насадки на дриль або шліфувальної машинки зчищається нагар. Шліфувати посуд необхідно поза приміщенням. При неможливості провести чистку поза приміщення, потрібно максимально обмежити зону, в якій процедура проводиться. Так само важливо подбати про захист очей і шкіри, нагар відстає на високій швидкості, використання очок і рукавичок – питання безпеки.

Побутова хімія для видалення нагару

Спеціалізовані засоби відмінно справляються із завданням видалення чорного нагару з поверхні посуду. Важливо перед тим як очистити чавунну сковороду, прочитати інструкцію.

Деякі засоби наносяться безпосередньо на поверхню в концентрованому вигляді, деякі потрібно розвести водою. Більшість коштів досить їдкі, і при їх використанні необхідно захистити шкіру рук.

найпопулярніші засоби для видалення пригорілого жиру:

  • Cilit Bang антіжір;
  • Містер Мускул;
  • Cif;
  • Шуманит.

Всі ці кошти без проблем продаються в будь-якому відділі побутової хімії. Більшість з них ефективні проти невеликих забруднень, але шуманит справляється навіть з товстим шаром, однак він дуже їдкий.Після використання побутової хімії сковороду потрібно кілька разів ретельно вимити, перш ніж знову почати готувати на ній.

Народні методи очищення

У випадках, коли ні механічні, ні хімічні методи не підходять, особливо якщо є алергія на компоненти агресивних хімічних складів, на допомогу приходять народні рецепти. Їх особливість в тому, що використовуються найпростіші матеріали, які є в квартирі практично у кожного, а якщо немає, то їх ціна не висока.

Очищення з канцелярським клеєм

Для цього на плиті у великій каструлі нагрівається вода, туди додається пляшечка силікатного клею. Далі додати натерте на крупній тертці господарське мило і пачку соди. В цей розчин сковороду помістити і прокип’ятити протягом 15 хвилин.Потім вимкнути конфорку і залишити на 2-3 години, і за допомогою металевої щітки відлущити нагар.

Оцет

Годиться тільки для сковорідок, на яких немає ніяких пошкоджень, тріщин або подряпин. Потрапивши в подряпину, кислота може пошкодити матеріал, і пошкодження стане більше.

Сковороду на 20 хвилин потрібно замочити в оцтової есенції (70% оцтова кислота). Це дуже їдка засіб, яке допоможе нагару відшаруватися з поверхні, після чого його буде просто видалити металевою мочалкою або щіткою.

Перекис водню

З допомогою перекису водню, в яку додано сода, нагар легко видалити зі сковорідок. В окремій чашці змішуються сода і перекис водню до утворення пасти, яка рівномірно наноситься на всю забруднену поверхню. Через 15 хвилин складу повністю змивається, а сковорода чиститься механічно.

Прожарювання в духовці

Один із самих популярних способів, який підійде для будь-яких сковорідок, крім моделей з ручками з пластику. Для цього необхідно нагріти сковороду в духовці протягом 20 хвилин, дістати, дати трохи охолонути, не повністю, але щоб до неї можна було доторкнутися. Ще теплу сковороду протерти за допомогою солі або миючого засобу, в залежності від типу сковороди.

Сіль

Зняти тонкий шар нагару можна сіллю, в яку потрібно додати кілька крапель води. Суміш наноситься на губку, і сковорода механічно очищається.

Видалення іржі

У більшості випадків, при видаленні нагару. Посуд повинна довгий час провести у воді, після чого її обов’язково потрібно ретельно витерти. В іншому випадку на поверхні може утворитися іржа, яка не менш неприємна, ніж чорний шар на посуді.

Особливо цим страждають чавунні сковороди з-за пористої поверхні. І якщо сталася ця неприємність, необхідно знати, як очистити чавунну сковороду від іржі швидко і не пошкоджуючи посуд.

Іржа забирається механічно за допомогою спеціалізованої побутової хімії.

Звичайна сода допоможе прибрати рудий наліт. Для цього необхідно взяти велику ємність, налити в неї води, насипати 200-300 грамів соди і проварити близько 2 годин. Після чого механічно прибрати забруднення.

Ще один вірний помічник у боротьбі – кока-кола. Ортофосфорна кислота в складі відмінно бореться з окисленням. Для цього потрібно повністю залити сковороду газованою водою, підігріти, але не кип’ятити і залишити на 1 годину. Після чого забруднення легко прибираються твердою щіткою.

Профілактика появи нагару

Для того щоб сковороди як можна довше радували око чистими стінками без нагару, слід пам’ятати кілька простих правил:

  • перед першим використанням сковороду прожарити з сіллю, а потім з маслом для створення природного захисного шару;
  • не залишати жир на дні і стінках, мити сковороду відразу після приготування, не чекаючи, поки вона повністю охолоне;
  • після того як почистити сковороду від нагару, захисний шар рекомендується оновити.

Якщо використовувати ці нехитрі поради, сковороди завжди будуть чистими, до них не буде прилипати їжа, а миття посуду з похмурою і довгої рутини перетвориться на просте і легке діло.