Багато рецепти приготування страв з помідорами рекомендують очищати їх від шкірки. Іноді це потрібно для дотримання технології приготування страви. Іноді – пояснюється шкідливим впливом помідорної шкірки на травлення і здоров’я людини.
Щодо шкоди або користі вживання неочищених томатів існують прямо протилежні думки, так що, краще орієнтуватися на смакові та естетичні уподобання. Так, стверджують, що очищені томати, якщо їх вживати в сирому вигляді, мають більш яскравим і насиченим смаком.
Приготування соусів або підлив з очищених помідорів, робить їх більш однорідними і апетитними. А ось, шматочки відокремилася помідорної шкірки в супі або овочевому рагу, виглядають негарно і ніяк не покращують зовнішнього вигляду страви. Та й смакові відчуття, при цьому, не найкращі.Отже, помідори краще очищати! Мета цієї статті – розповісти, як швидко і без особливих труднощів, очистити помідори від шкірки.
Способи очищення помідорів від шкірки
Існує багато прийомів очищення помідорів – із застосуванням термічної обробки і без неї. Можна вибрати будь-який, в залежності від кількості і ступеня зрілості томатів, мети їх застосування.
Очищення із застосуванням термічної обробки:
- в окропі (бланшування, ошпарювання, обробка парою);
- в мікрохвильовій печі;
- в духовці;
- на вогні;
- у фритюрі.
Очищення «холодними» способами:
- ножем або овочечисткою;
- на тертці.
Очищення помідорів за допомогою термічної обробки
Бланшування
Як очистити помідори від шкірки окропом? Найпоширеніший і простий прийом – бланшування. Підходить для швидкої обробки великої кількості томатів. Правда, краще обробляти їх невеликими партіями.
Для цього потрібно:
- каструля з окропом;
- ситечко або друшляк;
- ємність з холодною водою;
- гострий ніж.
Послідовність дій:
- ретельно вимити плоди;
- на кожному зробити неглибокий хрестоподібний надріз з боку, протилежного плодоніжки;
- опустити в каструлю з окропом на 10-30 секунд (залежить від стиглості плодів); краще відразу помістити партію томатів в ситечко або друшляк, щоб швидко витягти їх всі разом;
- витягнути з окропу і перемістити в ємність з холодною водою або поставити під кран з проточною водою;
- після остигання томатів, зняти шкірку, поддевом її ножем з боку надрізу.
Ошпарювання
Різновид обробки окропом. Цим способом також можна швидко обробити велику кількість томатів.
Знадобиться:
- миска;
- чайник з окропом;
- гострий ніж.
Послідовність дій:
- підготувати плоди так само, як в попередньому способі;
- помістити підготовлені плоди в миску, поставити миску в раковину;
- поливати окропом з чайника, направляючи струмінь на кожен помідор не менше 10 секунд, струшуючи миску, щоб окріп обливав плід з усіх сторін;
- злити гарячу воду і полити томати холодною водою з крана;
- зняти шкірку, поддевом її ножем з боку надрізу.
Якщо шкірка погано знімається – повторити процедуру спочатку.
Обробка парою
Ще один різновид обробки томатів за допомогою окропу – обробка парою. Підходить, якщо у вашому розпорядженні є пароварка або каструля з відповідним за розміром металевим друшляком і кришкою. Підготовка томатів така ж, як у попередніх способах – ретельне миття і надрізання шкірки гострим ножем.
Відмінність полягає в тому, що плоди не вміщуються в киплячу воду, а обробляють парою над її поверхнею протягом 30-40 секунд. Після цього томати треба облити холодною водою і очистити шкірку.
Цей метод – найбільш щадний для плодів, дозволяє зберегти їх колір і смак. Він підходить краще всього, якщо томати призначені для салатів і прикраси страв.
Очищення помідорів з допомогою мікрохвильовки
Як очистити помідори від шкірки в мікрохвильовці? Цей спосіб дозволяє легко, швидко і без особливих турбот очистити потрібну кількість плодів. Варто лише ретельно дотримуватися деякі особливості обробки.
Важливо: не забудьте зробити надрізи на помідорах, інакше під впливом мікрохвиль, вони просто «вибухнуть» зсередини
Послідовність дій:
- вимити і витерти плоди, щоб на них не залишалося крапель;
- надрізати гострим ножем шкірку помідорів з боку плодоніжки і з боків;
- викласти їх на плоску тарілку, що підходить для пристрою, таким чином, щоб вони не торкалися один одного;
- помістити на тарілку, що обертається піддон мікрохвильовки і обробити томати протягом 30-40 секунд, при потужності приладу 700-750 Ват;
- дістати тарілку і обережно, намагаючись не обпектися, очистити відшарувалася шкірку.
Зверніть увагу: якщо часу обробки виявилося недостатньо і шкірка не відшаровується, повторну обробку томатів проводите іншим способом, інакше вони втратять форму
Використовувати мікрохвильовку краще для томатів, які призначені для подальшої кулінарної обробки, З-за швидкості впливу мікрохвиль, важко вловити момент розм’якшення плодів.
Очищення помідорів запікання в духовці
Цей спосіб обробки помідорів любимо багатьма господинями і кухарями. Він простий, зручний, дозволяє обробляти відразу велику кількість плодів. Не вимагає особливої ретельності при виконанні. До того ж, зберігає, або навіть – посилює їх смакові якості. Єдина умова – не перетримати плоди в духовці, щоб вони не пригоріли і не спеклися.
Послідовність дій:
- попередньо прогріти духовку до 180-200 °С;
- вимиті томати хрестоподібно надрізати з боку плодоніжки;
- розташувати їх на деко або сковороду, щоб вони не торкалися один одного;
- після прогрівання протягом 2-3 хвилин, витягнути піддон з духовки;
- дати трохи охолонути і очистити гарячими, дотримуючись обережності.
Обробка помідорів на вогні
Цей простий, але дієвий спосіб для видалення шкірки з помідора, може використовуватися і вдома і на природі. Просто потрібно прогріти томат над відкритим вогнем. Для цього його акуратно, з боку плодоніжки, насаджують на вилку або дерев’яну шпажку, не проколюючи наскрізь.
Краще використовувати двозубу виделку для м’яса, так плід менше пошкодиться і з нього не витече сік. Повертаючи над пальником газової плити або вогнем багаття, прогрівають томат з усіх боків. Коли шкірка почне лопатися і загортатися, можна приступати до очищення.
Обробка черрі у фритюрі
Всі перераховані вище способи придатні для звичайних великих помідорів. А як бути з помідорами чері? Для них придуманий особливий метод, який не підходить для інших видів томатів.Вимиті і висушені черрі опускають в розпечене масло на 1-2 секунди, після чого виймають і викладають на тарілку з паперовим рушником. Для прискорення операції можна використовувати ситечко. Воно дозволить, одним рухом, занурити і витягти черрі з олії, не затягуючи процес.
Важливо: щоб не допустити розбризкування розпеченого масла, перед опусканням черрі у фритюр, переконайтеся, що на них відсутня волога
Злегка підчепивши шкірку з боку, протилежного плодоніжки, можна легко очистити томат від шкірки. Якщо не знімати її зовсім, а загнути вгору, можна отримає оригінальна прикраса для страв.
Очищення помідорів від шкірки «холодним» способом
Очищення ножем або овочечисткою
Якщо немає бажання кип’ятити воду, прогрівати духовку, під рукою немає мікрохвильової печі, а плита будинку електрична, можна очистити кілька помідорів і іншим способом. Гострий ніж і обробна дошка відмінно впораються з цим завданням.Можна очистити томат цілком, зрізуючи шкірку по спіралі або смужками. Добре використовувати також овощечистку або зазубрений ніж для сиру. Зрозуміло, що таким способом тонко зняти шкірку не вийде, але результат буде досягнутий.
Для салату або подальшого подрібнення, можна почистити томати, попередньо розрізавши їх на часточки. Часточку покласти на обробну дошку м’якоттю вгору і, притримуючи пальцями за кінчик, гострим ножем провести максимально близько до шкірці, відокремлюючи її від м’якоті. Такий спосіб краще використовувати для повністю стиглих томатів, у яких шкірка відділяється легко.
Очищення помідорів від шкірки за допомогою терки
Ще один спосіб очищення томатів – з допомогою звичайної кухонної великої терки. Цей спосіб хороший тим, що дозволяє одночасно очищати і подрібнювати помідори. Застосовується, коли потрібно швидко подрібнити кілька повністю стиглих плодів, наприклад, для соусу.Виконується дуже просто. Вимиті плоди розрізають уздовж навпіл. Кожна з половинок притискається зрізом до тертці, шкіркою до долоні і натирається на тертці.
Вибір способу очищення помідорів
При виборі способу очищення від шкірки, керуйтеся наступними критеріями для томатів:
- які (стиглі або не дуже);
- скільки (кілька штук або більше кілограма);
- для чого (для використання в сирому вигляді або для термічної обробки).
Для очищення стиглих томатів краще не використовувати обробку в мікрохвильовій печі або духовці. Тут більше підійдуть такі способи: обробка парою, ошпарювання або чищення ножем.Якщо передбачається використання великої кількості плодів, краще застосувати бланшування або запікання в духовці окремими партіями.
Для використання в салатах або для прикраси страв, краще томати очистити ножем або обробити парою. Якщо плоди після очищення від шкірки будуть піддаватися тепловій обробці – спосіб очищення буде залежати від їх кількості.