Активне використання мікрохвильової печі для приготування або розігрівання готових страв призводить до зношування техніки. Зовні мікрохвильовку достатньо просто помити, але ось всередині, на стінках внутрішньої камери може накопичуватися застигають крапельки жиру, і від них вже важче позбутися.
Труднощі відмивання полягають і в тому, що внутрішній простір досить обмежена і не завжди є доступ до всіх куточках камери. На щастя, існує кілька простих і доступних способів як очистити мікрохвильовку, які допоможуть видалити будь-які забруднення та підтримувати побутовий прилад у чистоті.
способи очищення внутрішньої мікрохвильовки
Мікрохвильові печі є практично на кожній кухні, адже з їх допомогою можна швидко і просто підігріти їжу і навіть приготувати повноцінну страву. В ході застосування виробники і продавці рекомендують проводити профілактичні миття та чищення поверхонь, не тільки зовні, але і всередині печі.
Існують різні способи і рішення, які допоможуть позбутися від застарілих забруднень, відрізняються різним ефектом і рівнем безпеки:
- використання пари для чищення;
- застосування домашніх засобів;
- спеціальні засоби для чищення.
Замислюючись, як очистити мікрохвильовку всередині вибрати швидкий спосіб можна з усіх пропонованих варіантів. При цьому слід врахувати, що швидкість процесу не завжди гарантує його якість, і навіть самі потужні й активно діючі хімічні засоби можуть містити шкідливі компоненти.
Перед застосуванням будь-якого рішення, важливо ознайомитися з послідовністю проведення заходу і строго дотримуватися дозування та рекомендації щодо застосування чистячих засобів.
Важливо: Для збереження функціональності і забезпечення максимальної безпеки краще всього використовувати домашні засоби для очищення мікрохвильовки. Такі недорогі і доступні засоби допоможуть позбутися від нальоту, подсохших жирових крапель і навіть неприємного запаху всередині камери.
Які домашні засоби можна використовувати для чищення
У багатьох будинках мікрохвильова піч стала незамінною побутової помічницею, адже з її використанням можна підігріти їжу або її приготувати. У ході експлуатації на внутрішніх стінках камери, на прозорій дверці із загартованого скла і нагрівальному Тені утворюються крапельки жиру і плями. Для очищення і миття, профілактичного догляду за СВЧ-піччю можна використовувати прості і доступні домашні засоби, які допоможуть позбутися від будь-яких видів забруднень.
Лимон або лимонна кислота
Кислотне середовище добре сприяє на розщеплення жиру і розм’якшення навіть найбільш застарілих крапель жиру. Цілий лимон, розкочується на поверхні обробної дошки, після чого його нарізують на кружальця, і завдяки інтенсивній розкочування з плоду виділяється максимум соку.
Чистити лимон перед використанням не слід, ефірні масла допоможуть позбутися від неприємного запаху у мікрохвильовці. Підготовлені гуртки лимона або лимонну кислоту (0,5 ч. л. на 1 літр) поміщають в ємність з водою, після чого ставлять на 3-5 хвилин у піч, включаючи її на повну потужність.
Харчова сода для чищення печі
Заповітна коробочка з харчовою содою використовується не тільки для приготування смачної випічки, але і для прибирання. Сода являє собою сипке, сухе засіб, який відмінно справляється з будь-якими, навіть самими складними і застарілими забрудненнями і підходить для обробки емальованих поверхонь.
Для чищення внутрішньої камери мікрохвильовки содою необхідно використовувати губку або м’яку мочалку, на яку наноситься трохи соди. Абразивні частинки м’яко очищають стінки, знімаючи з них жир і інші елементи, а після миття достатньо ретельно вимити камеру чистою водою.
Видалення жиру зі стінок оцтом
В ході обробки внутрішніх стінок камери, СВЧ-печі лимон або лимонну кислоту можна замінити оцтом (9%). Використовується в кулінарії рідину додають до воді (2-3 ст. л. на літр рідини) і поміщають в мікрохвильовку, включаючи її на повну потужність (на 3-5 хвилин інтенсивної роботи).
Після розм’якшення забруднень на стінках їх необхідно акуратно зняти за допомогою губки, а саму камеру ретельно провітрити, позбавляючись від різкого специфічного, оцтового запаху.
Важливо: Для очищення Тена, використовуваного для створення ефекту гриля нерідко мікрохвильовку включають для роботи на холостому ходу. Якщо це і допомагає випалити з поверхні елемента будь-які забруднення, то ось запах і дим, що просочують всю кухню не порадують будь-яку господарку. Краще всього використовувати м’яку ганчірку, яку попередньо змочують у спирті і протирають нею поверхню нагрівального елемента, спирт добре розщеплює жир.
Профілактика: як захистити камеру мікрохвильовки від забруднень
Головне правило, яке варто дотримувати при інтенсивній експлуатації мікрохвильової печі, говорить: важливо регулярно доглядати за піччю. Зовнішня мийка і очистка допомагає підтримувати презентабельний зовнішній вигляд побутового приладу, а от якість (смак і аромат) приготованих страв залежать від догляду за внутрішньою камерою:
- регулярно, раз на 2-3 місяці необхідно влаштовувати очищення внутрішньої камери парою, він допомагає розм’якшити жир на стінках. Після парової обробки стінки очищаються з використанням м’якої губки, а для додання приємного аромату можна в ємність з рідиною додати кілька крапель лимонного соку;
- при розігріві будь-яких страв необхідно використовувати спеціальні кришки з пластику, підходящі для мікрохвильових печей. Такі вироби не можна віднести до категорії дорогих, але отриманий ефект перевершить всі очікування, адже спеціальну кришку легше помити, ніж відмивати камер мікрохвильовки.
Дотримуючись правила експлуатації СВЧ-печей не варто забувати, що внутрішні стінки камер покриті емаллю, а значить чистити їх за допомогою жорстких щіток не можна.
Категорично заборонено застосовувати для чищення та чистячі засоби загального призначення з крупно абразивними елементами, здатними пошкодити емальоване покриття. І від застосування піноутворюючий миючих засобів також краще утриматися, їх леткі компоненти складно видалити з поверхонь без застосування проточної води.
Всі запропоновані способи та рішення допоможуть зрозуміти, як очистити мікрохвильовку всередині від жиру і застарілих забруднень. Після проведеної процедури необхідно ретельно просушити внутрішні поверхні камери і провести провітрювання, це допоможе позбавитися від можливого або різкого неприємного запаху.
Для будь-якої господині важливо, щоб обраний спосіб був не тільки дієвим, але і максимально безпечним, не позначилася на ефективності роботи пристрою і якості приготовлених або розігрітих страв.